Sıkça Sorulan Sorular
Sorularınız varsa, Cevapları Burada!
- Zamanlayıcıyı iptal ediniz.Kapalı ise açınız.
- Zamanlayıcı (Timer) ‘ON’ konumunda mı?Zamanlayıcıyı iptal ediniz.
- Klima devreye girdiğinde arıza sinyali veriyor.
Sigortasını kapatılıp 3 dakika sonra yeniden açarak tekrar çalıştırmayı deneyiniz. Problem devam ediyorsa yetkili servisinizi arayınız. Servisinizi aradığınızda, sinyal hakkında bilgi veriniz.
- Klima devreye girdiğinde otomatik sigorta sürekli atıyor
Yetkili servisinizi arayınız.
- Kumandadan ısıtma modu seçildi mi?
HEAT modunu seçiniz.
- Kumanda termostat ayarı doğru mu?
Uygun sıcaklığa getirin. (22-24°C uygun bir sıcaklıktır.)
- Klima ısıtma moduna alındığında sıcak üfleme işlemi hemen başlamaz.
3-4 dakika kadar bekleyiniz.
- Tüm kontroller ve çevre şartları normal
Yetkili servisinizi arayınız.
- Termostatı uygun bir sıcaklığa ayarladınız mı?
22-24°C uygun bir sıcaklıktır.
- Hava filtresi temiz mi?
Kirli ise elektriği kapatıp temizleyiniz. (Su ile yıkayın ve kurulayın.)
- Odanın kapı veya pencerelerinden herhangi biri açık mı?
Kapatın.
- Dış ortam sıcaklığı çok düşük mü?
Düşük dış ortam sıcaklıklarında cihaz kapasitesi düşebilir.
- Sıcak hava dolaşım sisteminin odayı ısıtması biraz zaman alabilir.
Bir süre bekleyiniz. (4-6 dakika.)
- Bina izolasyon durumunun düşük olması yeterli ısınmayı engeller.
Tedbir alın.
- Son bir yıl içinde klimanıza bakım yaptırdınız mı?
Bakımsızlık, performansı düşürüp sarfiyatı arttırır. Yetkili servisinizi arayınız.
- Dış ünitenin önünde veya arkasında engel var mı?
Dış üniteyi kontrol edin hava giriş ve çıkışının tıkalı olmadığından emin olun.
- Klima belli zamanlarda ve dış ortam sıcaklığı düşüp nem oranı artınca defrost işlemi yapar.
5-10 dakika bekleyiniz.
- Klima termostat yapmış olabilir.
İç serpantin üzerindeki ısıdan yararlanmak için ve serpantin yüzey sıcaklığı belli sıcaklığa gelene kadar üflemeye devam eder.
- Klima defrost işlemine başladığında dış üniteden duman çıkar.
Bu normal bir durumdur.
- Defrost işlemi esnasında dış ünite serpantini üzerindeki kar veya buz eridiğinde su akabilir.
Bu normal bir durumdur. Klimanın sağlıklı çalıştığını ifade eder. Su miktarı ve aktığı yer rahatsızlık yarattığı için müdahale gerektiriyorsa yetkili servisinizi arayınız.
- Klimanın içinde dolaşan soğutucu gaz neden olur.
Bu normal bir durumdur.
- Klimadaki ısı değişiklikleri neden olur. Plastik malzemede daralma ve genleşmeler meydana gelir.
Bu normal bir durumdur.
- İyon jeneratörü iyon yayarken bu tür ses çıkabilir.
Bu normal bir durumdur. Cihazın hava temizleme ünitesinin sağlıklı çalıştığını ifade eder.
- Bu durum kompresörün devir hızının değişiminden kaynaklanmaktadır.
Bu normal bir durumdur.
- Tüm kontroller ve çevre şartları normal
Yetkili servisinizi arayınız. Gerekiyorsa koruyucu bakımlarını yaptırınız.
VRF sistem, yani Variable Refrigerant Flow (Değişken Soğutucu Debili Sistem), günümüz akıllı binalarının ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen; bir dış ünite ile gaz akış dağıtıcıları yardımıyla birden çok iç ünitenin birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebildiği direkt genleşmeli klima sistemleridir. VRF klima sistemleri; ofisler, alışveriş merkezleri, lüks apartmanlar, villalar, restoranlar, plazalar, oteller gibi birbirinden bağımsız havalandırma uygulamalarının kullanılmasının gerektiği yerlerde başarıyla kullanılır. Protek’te VRF (Variable Refrigirant Flow) merkezi sistem klimalar da markası ile son kullanıcıya ulaşmaktadır.
Yes. Loud heating and cooling equipment contribute to sound pollution. Although no financial savings are tied to lower sound levels, the sound rating of a cooling system can have a considerable effect on comfort and enjoyment of your home. The sound level of an air conditioner or heat pump depends on a variety of factors, such as the age and make of the unit, and whether the compressor is insulated or not can contribute to the amount of noise it makes.
Elektrik iç tesisleri yönetmeliğine göre klima, kombi, hava perdesi gibi elektrikli cihazlara çekilecek kalıcı ve sabit tesisatlar, kullanıcı ve bina güvenliği açısından, yetkin elektrikçi tarafından yapılmalıdır.
Klimanın hava üfleme kanatlarının direk olarak insanlara, evcil hayvanlara ve bitkilere gelmemesi tavsiye edilir. Kullanma kılavuzlarında da belirtildiği üzere konforlu bir ortam için oda sıcaklığının; soğutma için 23-27 °C ve ısıtma için ise 20-24 °C aralığında bir sıcaklık değerine ayarlanması gerekli ve uygundur.
Düzenli olarak bakımı yapılan, yetkili-ehliyetli teknik personel tarafından montajlanmış, doğru ve bilinçli kullanılan klimaların oluşturduğu konfor ve filtreleme özelliklerinin, sağlık açısından büyük faydaları olduğu çeşitli sağlık kuruluşları ve bilimsel otoriteler tarafından bildirilmektedir. Bununla beraber ürünün, kılavuzuna uymayan tarzda kullanılması ya da sayılan konulardan herhangi birinin ihmali, bir takım alerjik sorunların ve solunum rahatsızlıklarının doğmasına neden olabilir.
Periyodik Bakımı ihmal edilen ya da standartlarından uzak olarak bakımı özensiz yapılan klimalarda;
- Öngörülemeyen arızalar ve çalışmada kesintiler yaşanabilir.
- Ürün ve bileşenlerinin ömrü kısalır.
- Kirlilikle tıkanan drenaj hattı ve gider çıkışları, iç ya da dış ünitede istenmeyen su akıntılarına neden olabilir.
- Bakım düşüncesiyle kullanılabilen bazı kimyasallar, ürünün alüminyum fin ömrünü kısaltabilir, panel renklerinde ve yüzeyinde deformasyona neden olabilir. Asit yoğunluğu yüksek kimyasal, çevreye büyük oranda zarar verir.
- Drenaj tavasında ve ısı değiştiricilerde biriken su ve yüksek nem, bakteri ve küf sporlarının üremesine son derece elverişli bir ortam oluşturur. Bu durum alerjik hastalıkları tetikler; ortama kötü kokuların yayılmasına neden olur.
Bir sezon bakım yapılmayan klimada;
- Çalışma süresi uzar.
- Kompresörde çekilen akım, artar.
Bu durum, enerji sarfiyatının önemli oranda artmasına neden olur.
Bakım, yalnızca bir temizlik ve dezenfeksiyon olarak görülmemelidir. Aynı zamanda alınan ölçümlerin, sadece “yetkili” olan servis tarafından bilinebilecek kriterlere göre analiz edilmesini kapsar. Koruyucu bakım hizmeti, öngörüde bulunularak kullanıcı konfor düzeyini yükseltir, ürün ömrünü uzatır.
Standartlarında yetkili servis tarafından yapılan koruyucu bakımlar, sağladığı enerji tasarrufu ile çoğu kez bakım ücretini tek başına telafi eder.
- Klima iç koruma nedeniyle hemen çalışmaz. (Soğutma Modu)
3-4 dakika bekleyiniz.
- Klima iç koruma nedeniyle hemen çalışmaz. (Isıtma Modu)4-6 dakika bekleyiniz.
- Pilleri kontrol edin.
Pilleri bitmiş olabilir,pilleri değiştirin
- Klimanın sinyal alıcısı direkt güneş ışığı alıyor mu?
Böyle bir durum varsa engel olun.
- Klima ve çevresi parlak bir ışığa mağruz kalıyor mu?
Işığı azaltın veya engelleyin.
- Bu geçici bir durum olabilir.
Kumandanın reset tuşuna basın.
- Çalışma modunun FAN modunda olup olmadığını kontrol edin.
FAN konumunda sıcaklık göstergesi devrede olmaz.
- Klimanın korunması ve daha verimli çalışması için biraz zaman alır.
1 dakika kadar bekleyin.
- Klima otomatik konumda olabilir. (AUTO)
Otomatik konumda fan hızı kontrol edilemeyebilir. (AUTO)
- Çalışma sırasında dışarı verilen havada hafif bir koku olabilir.
Kokuya sigara dumanı, oda kokuları veya parfümler neden olabilir. Kullanımını engelleyin, odayı havalandırın.
- Son bir yıl içinde klimanıza bakım yaptırdınız mı?
Bakımsızlık, cihaz içerisindeki nem yoğunluğunun da etkisi ile bakteri üremesine dolayısıyla sağlıksızlığa ve konforsuzluğa neden olur. Ayrıca elektrik tüketimi artar. Yetkili servisinizi arayınız.
- Bu iyon oluşturucusunun ürettiği iyon kokusudur.
Ozonun yoğunluğu azdır, insan sağlığı üzerinde etkisi yoktur. Havaya yayılan ozon kısa sürede ayrışır ve odadaki yoğunluğu artmaz. Bu normal bir durumdur.
Duyulur ısı, maddenin sıcaklığını değiştirmek için gereken ısı miktarıdır. Maddenin sıcaklığında farklılık yaratır, ama halini değiştirmez. Gizli ısı ise, maddenin fiziksel halini değiştirmesine rağmen, sıcaklığında fark oluşturmaz. Klimalar, ortamdan duyulur ısı çekerek sıcaklığı azaltırken; gizli ısı çekerek hava içindeki su buharlarını yoğunlaştırır, nem miktarını azaltır ve iç mekânı konforlu hale getirir.
Bölge elektrik dağıtıcısı ile görüşülerek gerekli iyileştirme yapılabilir. Bunun yanı sıra, servo motorlu voltaj regülatörü kullanılabilir. Servo motorlu voltaj regülatörü seçimi, jeneratör hesabına benzer tarzda yapılır. Gerilimin regülatör ile düzenlenebilmesi için şebeke değerlerinin belli limitler arasında seyretmesi gerekir. Anormal düşük ya da yüksek gerilimlerin regülasyonu mümkün olmayabilir. Kullanım kılavuzunda yazılı standart gerilim değerleri dışında kullanılan ürünlerde garanti dâhilinde değerlendirilemeyecek hasar meydana gelebilir.
Klimalar jeneratör ile çalıştırılabilir. Ancak çalıştırılacak jeneratör hesabı, klimanın 1 veya 3 fazlı olması, ilk kalkış ve nominal akım değerleri gözetilerek dikkatle yapılmalıdır. Inverter tip klimalar, aynı kapasitedeki konvansiyonel klimalara göre daha küçük jeneratörler ile çalıştırılabilirler. Jeneratör gücü (VA) = Çalisma gerilimi x Azami Akım (İlk kalkış ya da nominal akım değerinden büyük olan.)
Periyodik bakım ile klimaların ısı değiştiricilerinde kirlilik nedeniyle oluşan verim düşüklükleri önlendiği için tüketilen elektrik enerjisi azalarak tasarruf sağlanır. Yetkili servis tarafından dikkat ve düzen ile yapılan koruyucu bakım, arıza oluşma riskini azaltır. Bakımı yapılmış klimada önceden tahmin edilmeyen kesintiler engellenerek konforda süreklilik sağlanırken; onarım ve yedek parça maliyetleri asgari seviyededir. Öte yandan ünitelerde yoğuşan suyu depolayan tava ve gider hattında uzun süre bakım yapılamaz ise bakterilerin üremesine olanak sağlayan ortam koşulları oluşur. Bu bakteriler, ortama rahatsız edici koku yaydıkları gibi; özellikle alerjik hastalıkların önemli ölçüde nedenlerindendir.
Klima işletim maliyetinin azaltılması ve gerekli verimin alınabilmesindeki anahtar işlem, ısı yüklerinin azaltılmasıdır. Kullanımda olmayan odaların lambalarını kapatın. Açık kalması durumunda gereksiz yere ısı üreterek klimanızın daha fazla çalışmasına yol açar. Doğrudan güneş ışığından korunmak için perde, panjur, tente, vb. kullanarak basit önlemler alınız. Bu odanın daha serin olmasını sağlayacaktır. Yazın öğleden sonraki zamanlarda klimatize edilen mekândaki aktivitelerinizi minimize etmeye ve kapısını açmamaya çalışınız. Bu soğuk havanın dışarıya kaçmasına, sıcak havanın içeri girmesine yol açar. Klima işletim maliyetinin azaltılmasında en etkili yollardan biri de termostat ayarıdır. Termostat ayarınızı soğutmada 1°C veya daha fazla yükseltin, ısıtmada ise 2°C veya daha fazla düşürün. Soğutmada yükselteceğiniz termostat sıcaklığı ile mevsimlik %10’a varan enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Klimanızla birlikte mümkün ise tavan tipi veya taşınabilir fan kullanınız. Bu birkaç derece daha soğuk hissetmenize neden olur. Bu sayede termostat ayarınızı biraz daha yüksek tutarak enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Klima filtrelerinin temiz olduğundan emin olun. İki haftada bir kontrol edin. Kirli filtreler soğutma ve ısıtma verimliliğini azaltır. Klima çalışırken kapı ve pencereleri kapatın. Mutfak ve banyo havalandırmalarını çalıştırmayın. Sızdırmazlık sağlamak için pencere ve kapılara tedbir alın. (Bant çekmek gibi). Eğer klimanızın yeterli derecede soğutma veya ısıtma yapmadığını düşünüyorsanız hemen yetkili servisinize kontrol ettiriniz. Bu durum elektrik faturasının aşırı derecede artmasına yol açabilir.
İç ünitelerde bulunan filtrelerin sık sık temizlenmesi gerekiyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında yılda 2 defa olmak üzere yetkili servisler tarafından ünitenin bakımının, temizlik ve kontrolünün yapılması gerekmektedir.
Klima Hesabı yapılırken dikkat edilmesi gereken birçok alt özellik ve etmen vardır.
Klima Hesabını kendi kendinize yapmanız tam olarak doğru sonuçlara ulaşmanızı sağlamayacak olsa da, bu konuda klima hesabını daha kesin sonuçlarla yapması için klima bayisine, satış noktasına sormanız gerekse de aşağıda örnek olarak basit ayrıntılarla klima hesabı anlatılmıştır.
Klima Hesabının Ayrıntıları ve Örneklemeler
Pratik klima hesabı:
Oda m2 si bölge katsayısı ile çarpılır, 4 kişiden sonrası için kişi başı 600 Btu/h eklenir. Aydınlatma gücü 500W ın üzerindeyse her 1kW için 3.412 Btu/h eklenir. Camın ısı kazancı m2 başına 600 Btu/h alınır.
Bölge katsayıları şöyledir:
Akdeniz: 445
Doğu Anadolu: 308
Ege: 423
Güneydoğu Anadolu: 462
İç Anadolu: 346
Karadeniz: 385
Marmara: 385
Klima Hesabı Nasıl Yapılır?
Örnek: Ege Bölgesinde 22 m2 oda içinde 8 insan uyumaktadır. 5 m2 cam ve 400 W aydınlatma
kullanılmıştır.
Klima hesabı;
22 x 423 = 9.306Btu/h
4 kişi için = 4 x 600 = 2.400 Btu/h
5 m2 cam x 600 Btu/h : 3.000 Btu/h
Aydınlatmanızın 500W altında olduğu için ilave yapmıyoruz.
9.306 + 2.400 + 3.000 = 14.706Btu/h. 15.000 Btu/h klima verilmelidir.
Gerekenden fazla kapasiteli klima kullanmak hem elektrik tüketimini arttırır hem de kapasite büyüdükçe fanda büyüdüğünden sesden daha fazla rahatsız olursunuz.
Eviniz, işyeriniz için en uygun klima hesabı yapmak için çağrı merkezlerimizi arayabilir uzman ekiplerimizden destek alabilirsiniz.
İlgili ürünün kullanma kılavuzunda gösterildiği şekilde kullanılması ve yetkili servis elemanları dışındaki şahıslar tarafından bakım onarım veya başka bir nedenle müdahale edilmemiş olması şartıyla, bütün parçaları dâhil olmak üzere tamamen malzeme, işçilik ve montaj hatalarına karşı; teslim tarihinden itibaren split ve VRF klimalar 2 (iki) YIL SÜRE İLE GARANTİ EDİLMİŞTİR. Garanti kapsamı içinde yapılan işlemler için işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka bir ad altında hiçbir ücret talep edilmeyecektir. Garanti süresi içerisinde yapılacak onarımlarda geçen süre, garanti süresine ilave edilir. Tamir süresi en fazla 20 iş günüdür. Bu süre, ürünün yetkili servis atölyelerimize, yetkili servis atölyelerimizin bulunmaması durumunda malın satıcısı, bayii, acentası, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçısından birisine bildirim tarihinden itibaren başlar. Arızanın giderilmesi konusunda uygulanacak teknik yöntemlerin tespiti ile değiştirilecek parçaların saptanması tamamen firmamıza aittir. Arızanın giderilmesi, ürünün bulunduğu yerde veya yetkili servis atölyelerinde yapılabilir. Müşterimizin buna onayı şarttır. Ürünün teslim tarihinden itibaren, garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde en az dört defa veya imalatçı-üretici ve/veya ithalatçı tarafından belirlenen garanti süresi içerisinde altı defa arızalanmasının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılması, tamiri için gereken azami sürenin aşılması, arızanın tamirinin mümkün bulunmadığının belirlenmesi durumlarında tüketici, malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesini veya ayıp oranında bedel indirimini talep edebilir. Garanti Belgesi ile ilgili olarak çıkabilecek sorunlar için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’ne başvurulabilir.
Dikkat edilmesi gereken konular:
- Müşteriye tesliminden sonra yükleme, boşaltma ve taşıma sırasında oluşan hasar ve arızalar.
- Voltaj düşüklüğü veya fazlalığı, hatalı elektrik tesisatı, ürünün etiketinde yazılı voltajından farklı voltajda kullanılması nedenlerinden meydana gelecek hasar ve arızalar.
- Yangın ve yıldırım düşmesi ile meydana gelecek hasar ve arızalar.
- Ürünün çalışma koşulları ve iç-dış ünite kirliliği nedeniyle, gerekmesine rağmen ihmal edilen bakım eksikliğinden doğabilecek hasar ve arızalar.
- Ürünün kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanılmasından kaynaklanan hasar ve arızalar.
- Yukarıda belirtilen arızaların giderilmesi ücret karşılığında yapılır.
- Garanti Belgesi üzerinde tahrifat yapıldığı, ürünün üzerindeki orijinal seri numarasının kaldırıldığı veya tahrif edildiği takdirde garanti belgesi geçersizdir.
- Müşteriye tesliminden sonra yükleme, boşaltma ve taşıma sırasında oluşan hasar ve arızalar.
- Voltaj düşüklüğü veya fazlalığı, hatalı elektrik tesisatı, ürünün etiketinde yazılı voltajından farklı voltajda kullanılması nedenlerinden meydana gelecek hasar ve arızalar.
- Yangın ve yıldırım düşmesi ile meydana gelecek hasar ve arızalar.
- Ürünün çalışma koşulları ve iç-dış ünite kirliliği nedeniyle, gerekmesine rağmen ihmal edilen bakım eksikliğinden doğabilecek hasar ve arızalar.
- Ürünün kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanılmasından kaynaklanan hasar ve arızalar.
- Yukarıda belirtilen arızaların giderilmesi ücret karşılığında yapılır.
- Garanti Belgesi üzerinde tahrifat yapıldığı, ürünün üzerindeki orijinal seri numarasının kaldırıldığı veya tahrif edildiği takdirde garanti belgesi geçersizdir.